CÂT DE RĂU NE POATE FACE CANICULA. CE FACEM?
Zilele toride provoacă boli grave, dar pot fi prevenite
Temperaturile ridicate pot aduce organismului dvs nu numai un real disconfort, dar şi afecţiuni care trebuie tratate de urgenţă. Dacă aveţi o stare de rău generală, oboseală, febră, tegumente uscate, reci, palide, trebuie să luaţi măsuri.
Insolaţia, cea mai comună afecţiune după expunerea la soare directă şi prelungită se manifestă prin dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă, febra, pierderea cunoştinţei şi arsuri ale pielii. Atenţie la copii, la ei riscul de a face insolaţie este mult mai mare. Alte persoane cu risc ridicat mai sunt şi gravidele, bătrânii şi bolnavii cu afecţiuni cardiace şi respiratorii.
Ce măsuri de prevenire putem lua? Pentru ca sănătatea dvs. Să nu fie afectată, în caz de caniculă trebuie să:
- încetaţi orice fel de activitate fizică îndelungată şi odihniţi-vă într-un loc răcoros dacă vă resimţiţi în urma expunerii la temperaturi ridicate;
- evitaţi ieşirile şi activitatea fizică în special în intervalul orar 12-16;
- faceţi sport mai mult dimineaţa şi seara, pentru a creşte rezistenţa organismului la caniculă peste zi;
- evitaţi expunerile la soare şi folosiţi mijloace de protectie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire din ţesături naturale în culori deschise);
- beţi multă apă sau sucuri naturale de fructe (2-4 litri pe zi) pentru a vă rehidrata organismul;
- consumaţi alimente cu conţinut redus de grăsimi, în special de origine animală;
- evitaţi sau limitaţi consumul de alcool, ţigări şi cafea;
- protejaţi ferestrele cu draperii în zonele expuse la soare, păstraţi ferestrele închise în timpul zilei, apelaţi la sisteme de ventilaţie sau aer condiţionat;
- duşurile frecvente cu apă la temperatură moderată ajută organismul să facă faţă în perioadele cu canicula.
Se mai recomanda consumul de ceaiuri călduţe, uşor îndulcite: de soc, de muşetel, de sunătoare şi mai ales de urzici (inhibă senzaţia de sete), la temperatura camerei. Alegerea acestor ceaiuri se poate face şi în funcţie de necesităţile terapeutice. Alimentaţia trebuie să fie variată şi cât mai naturală, în ideea de a se consuma numai acele produse cu valoare calorică mică.