Afterschool: moft sau necesitate?
Se apropie inceputul scolii si vad in jurul meu o agitatie uriasa. Hiper-marketurile se intrec in oferte, care mai de care mai atractive la rechizite, branduri de top care ‘taie preturile’ la hainutele pentru copii si bineinteles nici ofertele la afterschool-uri nu au intarziat sa apara.
Ca parinte, la prima vedere te poti gandi ca afterschool-ul este pentru cei fitosi, cu joburi corporatiste, care castiga multi bani. Probabil acesta este doar un mit, pentru ca daca ne uitam peste ofertele din ce in ce mai variate vom avea surpriza placuta sa descoperim preturi lunare incepand cu 350 lei pentru cateva ore sau 500 lei pentru o zi intreaga si pana la mii de lei, intr-adevar, in centrele cu pretentii din zonele mondene ale capitalei.
Dar pentru ce Afterschool?
Pe vremea noastra nu extiau si nici nu le-am simtit lipsa, dar astazi beneficiile pe care ni le ofera nu mai sunt un moft sunt o necesitate. Pe langa supravegherea copiilor, indrumarea acestora pentru efectuarea temelor, consider ca beneficiul major este SOCIALIZAREA.
In contextul in care parintii petrec tot mai mult timp la serviciu, televizorul deja demodat, laptopul si, mai nou, tabletele si telefoanele de ultima generatie le capteaza toata atentia celor mici, sportul a devenit prezent doar in jocuri video, spatiile de joaca au fost inlocuite de cladiri impunatoare, iar parcurile sunt pline de caini agresivi si nu mai reprezinta un loc sigur pentru copiii nostri, programele afterschool-urilor reprezinta o alternativa necesara pentru o crestere sanatoasa a copiilor nostri.
Lipsa de interactiune cu ceilalti copii si timpul petrecut excesiv in fata dispozitivelor moderne, nu poate avea decat efecte negative asupra dezvoltarii armonioase a micutilor.
Programele de tip afterschool au rolul de a completa dezvoltarea armonioasa a copilului, atat fizica cat si mentala, incluzand dezvoltarea inteligentei emotionale si a competentelor de comunicare si socializare.